Aanbod 5G door drie telecomaanbieders

Aanbod 5G door drie telecomaanbieders

We wachten allemaal op het 5G netwerk wat in de planning zit. Afgelopen week is meer bekend geworden over de vereisten van dit mobiele netwerk. Zo wilt de regering dat er zeker drie telecomaanbieders moeten zijn die 5G gaan aanbieden. Deze eis is ingesteld zodat er niet een bedrijf is dat de grootste positie kan aannemen. Op deze manier is er ook ruimte voor concurrentie binnen de telecommarkt. Een vierde partij leek niet noodzakelijk, ook omdat er nu voldoende concurrentie is.

Veranderingen mobiele communicatie

Dit alles is bekend geworden aan de hand van de Nota Mobiele Communicatie dat door de staatssecretaris Mona Keijzer van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is gestuurd naar de Tweede Kamer. In deze nota staan de veranderingen van de mobiele communicatie centraal en hoe deze worden gereguleerd met de betrokken telecomproviders, zodat een monopoliepositie op de telecommarkt wordt voorkomen. Verder moeten de opgestelde eisen ervoor zorgen dat alleen aanbieders bieden die op basis van de gestelde eisen, de verwachtingen van het 5G netwerk kunnen waarmaken.

Open voor meer aanbieders

Welke drie telecomaanbieders het zijn, is nog niet duidelijk. De ogen zijn het meeste gericht op de grote bekende telecombedrijven, maar dat is natuurlijk geen garantie. Het 5G netwerk wordt aangeboden door middel van een veiling en daar kan in principe iedere telecomprovider aan deelnemen. De bekende namen zijn geen garantie en ook nieuwe onbekende aanbieders hebben de mogelijkheid 5G te mogen aanbieden.

Voorwaarden en eisen

Als een aanbieder wilt bieden op het 5G netwerk, dan dient het wel aan een aantal voorwaarden te doen. Dit wordt ook wel de dekkingsverplichting genoemd. Deze voorwaarde is niet vreemd, want je moet als aanbieder natuurlijk wel het netwerk kunnen dragen. Als aanbieder moet je namelijk een mobiele dekking garanderen van 98 procent van de oppervlakte van een Nederlandse gemeente. Ook aan de snelheid zitten eisen vast van 8 megabit per seconden in 2022 tot aan 10 megabit in 2026. Bij het vaststellen van deze snelheidseisen wordt uitgegaan van de internetactiviteiten die nu plaatsvinden.

Meer snelheid voor moderne apparatuur

Met 5G wordt er een snellere internetverbinding aangeboden dan we tot nu toe gewend zijn met 4G. Dit sluit meer aan bij de moderne apparatuur en machines waarmee internetverbinding mogelijk is en gaat zijn. Het gaat niet alleen om smartphones, tablets en laptops maar ook zelfrijdende auto’s en andere slimme apparaten.

De veiling van het 5G netwerk zal aan het eind van 2019 plaatsvinden of begin 2020. Te beginnen met de eerste drie frequenties van 700, 1400 en 2100 Megahertz (MHz). Deze bieden bereik op grote gebieden en zijn het meest geschikt voor internet of things. Daarnaast bestaat er ook nog een 3,5 GHz –band. De veiling hiervan zal pas eind 2021 plaatsvinden of aan het begin van 2022. Deze biedt wel een hoge snelheid van 5G, maar is minder geschikt voor de steden.

Verhuizing schotels

De drie aanbieders waarover is gesproken in de Nota Mobiele Communicatie mogen bieden op de beschikbare frequenties en gezamenlijk maximaal 40 procent innemen. Daarnaast moet er nog duidelijkheid komen over de frequentieband van 3,5 Gigahertz. Het gebied dat hiervoor nodig is, het afluisterpark in Burum (Friesland) wordt nog gebruikt door de inlichtingendiensten. De bedoeling is dat de huidige schotels van de inlichtingendiensten gaan verhuizen naar Duitsland, zodat het gebied vrij komt voor de totstandkoming van het 5G netwerk in Nederland.

Lost Password