Wat te doen bij diefstal van je smartphone?

Wat te doen bij diefstal van je smartphone?

Helaas overkomt het 33% van de smartphone gebruikers wel eens: een gebroken of gestolen telefoon. De meeste telefoons worden ook nog eens tussen 12 en 5 uur ’s middags gestolen op het werk. Als je telefoon gestolen wordt, zorgt dit voor verschillende emoties. Voor veel mensen is een smartphone een belangrijk (of het belangrijkste) ding in hun dagelijks leven. Een telefoon bevat persoonlijke berichten, foto’s, bestanden en gegevens die in veel gevallen verloren gaan bij diefstal of schade. Er zijn tegenwoordig Apps als de Cloud die ervoor zorgen dat je bestanden en foto’s online opgeslagen worden en je er ook zonder je smartphone toegang tot hebt. Het verlies van je smartphone komt dan alsnog hard aan: naast de prijs is een smartphone nu eenmaal een belangrijk gadget voor de hedendaagse mens.

  1. Voordat je emoties met je aan de loop gaan, is het toch even belangrijk rustig te blijven en op een rijtje te zetten welke maatregelen je het eerst moet nemen om nog meer schade binnen de perken te houden. Sowieso is het belangrijk eerst contact op te nemen met je provider. Deze kan je eventueel vertellen of iemand je telefoon heeft gevonden.
  2. Daarna ga je als eerste je toestel blokkeren. Op deze manier zorg je ervoor dat eventuele dieven niet op jouw kosten kunnen bellen, sms’en of internetten. Veel telefoons kun je vooraf programmeren met een speciale app waarmee je op afstand je telefoon kunt blokkeren door middel van een ander toestel of je e-mail.
  3. Er bestaat ook de mogelijkheid je telefoon op te sporen. Via GPS kun je op zoek gaan naar de locatie van je telefoon. Een bijkomend probleem is dat dieven vaak ook op de hoogte zijn van deze mogelijkheid en als eerste het GPS signaal uitschakelen. Daarom is het belangrijk om deze functie (via een app) na het blokkeren direct uit te proberen. Ga natuurlijk nooit alleen op zoek naar de dader maar licht de politie in.
  4. Omdat je telefoon een persoonlijk gadget is dat vol staat met foto’s, berichten en persoonlijke gegevens, wil je voorkomen dat dieven hierbij kunnen. Daarvoor is het handig om op afstand gegevens te kunnen wissen.
  5. Het blokkeren van je simkaart zorgt ervoor dat dieven geen gebruik kunnen maken van jouw abonnement. Zo voorkom je dat je rekeningen oplopen omdat iemand vanuit het buitenland urenlang loopt te bellen met jouw toestel. Door je simkaart te blokkeren verzeker je jezelf ervan dat derden geen misbruik kunnen maken van je simkaart en abonnement. Het blokkeren van een simkaart kan altijd via de klantenservice van je provider en soms ook zelf. Daarna is het verstandig om een nieuwe simkaart aan te vragen zodat je snel zelf weer mobiel bereikbaar bent.
  6. Tot slot doe je er goed aan aangifte van diefstal te doen. Voor een eventuele schadevergoeding van je toestel heb je een proces verbaal nodig. Daarnaast kan de politie je telefoon onbruikbaar maken voor dieven middels een zogenaamde sms-bom.

Lost Password